Close
Close

Şirket kuruluşundan önce şirket ortağı adına yapılan kira kontratına ait ödenen damga vergisi gider olarak kullanılır mı?

Şahıs firması olarak faaliyette bulunan müşterimiz yeni şube açılışı için 01.07.2021 tarihinde işyeri kiraladı. 5 aylık kira ve 2 aylık depozito bedelini 06.07.2021 tarihinde banka hesabından ödedi. Ancak yeni kiraladığı yere şirket kurmaya karar verdi ve kendisinin tek ortak olduğu Limited Şirketi 12.07.2021 tarihinde tescil edildi. Kira Kontratına ait Damga Vergisini şirket adına tahakkuk ettirdik. Tescilden önce yapılan bu ödemeleri şirketin giderleri olarak kayıtlara alabilir miyiz?

Şahıs adına ödenen harç, DV ve diğer giderler şirkete kayıtlarına alınamaz.
Ortağın tek ve çok olması durumu değiştirmez. Gerçek kişi Tüzel kişi kavramı önemlidir.
Kira sözleşmesi şahıs ile yapılmış ise GV stopajını gerçek kişi muhtasar beyanname ile beyan eder. Şirket ile gerçek kişi kira sözleşmesi yapar şirket gerçek kişiye banka aracılığı ile kira öder ve GV stopajı yapar. Gerçek kişi Fatura düzenlemez, KDV hesaplamaz. Gerçek kişinin elde ettiği gelir GMSİ olur GVK 86. maddedeki koşullara göre İşyeri kira geliri olarak yıllık beyannamede beyan edilir. GV stopajı 2021/ Eylül için % 10 daha sonraki aylar için % 20 olarak uygulanır.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Related Posts