Close
Close

5746 Sayılı SGK teşvikinden faydalanmanın şartları nelerdir?

Firmamız yeni bir makine imalatı için TÜBİTAK’tan onay almıştır. TÜBİTAK onaylı ARGE faaliyetinde çalışan personellerin SGK’ları 5746 kanun teşvikine göre vermek istiyoruz.

Emekli çalışanlar bu teşvikten yararlanabilir mi? 

SGK prim borcu olan firmalar bu teşvikten yararlanabilir mi? 

Kanun dan yararlanmak için ne yapmalıyız herhangi birimden onay almamız gerekir mi? 

TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI: 

Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olmalı, 

SGK primleri ödenmiş olmalı, 

Sigortalı fiilen çalışmalı, 

Sigortalı; 

Ar-Ge/Tasarım personeli veya Ar-Ge personel sayısının %10’u aşılmamak kaydıyla destek personeli ya da 4691 sayılı Kanun uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna tutulmuş personel olmalı,

5 puanlık indirim ve kalan %15,5 işveren payının yarısı (%7,75) SPEK üzerinden hesaplanmaktadır. Ar-Ge faaliyetleri için yapılan teşviklerden biri de bu merkezlerde çalışan ar-ge personelinin ücretlerinde gelir vergisi indirimi uygulanmaktadır.

 Personel için uygulanan indirim tutarları şöyledir; 

– Doktora derecesi olanlar %95 

– Temel bilimler (matematik, fizik, kimya, biyoloji) yüksek lisansı olanlar %95 

– Diğer dallarda yüksek lisansı olanlar %90 

– Temel bilimlerde lisansı olanlar %90 

– Diğer tüm çalışanlar %80 Personel ücretlerinden vergi hesaplanırken, ücretlinin vergi matrahından öncelikle AGİ (Asgari Geçim İndirimi) indirilecektir. 

Emekli işçiler 5746 sayılı teşvikten yararlanamamaktadır.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Related Posts