Close
Close

2019 yılı gelir vergisi beyannamesinde fazla ödediğimiz vergileri nasıl iade isteyebiliriz?

1.  22.000 TL ticari karı olan mükellefin 1.000 TL mesken kira geliri mevcuttur. Ticari kar +mesken kira gelirinin toplamı mı yoksa sadece mesken kira geliri tutarına bakılarak mı tespit edilir?

2. Mükellef olmayan A kişisinin 7.000 mesken kira geliri 42.000 iş yeri kira geliri mevcuttur.

49.000 kontrolü 42.000+7.000 şeklinde mi yoksa 7.000’den 6.600 istisna düşülüp kalan tutar işyeri kira tutarına eklenerek mi tespit edilir?

1- Ticari zirai ve mesleki kazancı olan mükelleflerin 1.000 TL de konut kira geliri elde etmeleri halinde bu tutar gmsi olarak beyannameye dahil edilir. 2.600 hesaplaması konut için değildir. İş yerleri içindir.

2- Verdiğiniz örnek için konut ve iş yeri kira gelirleri beyan edilir 6.600 TL indirir. (49.000-6.600)

Serbest meslek mensubunun 2019 yılı gelir vergisi beyannamesinde elde ettiği kira gelirinin bir kısmı beyan dışı kalmış. Bu tutar beyana dahil olsaydı, iade edilecek vergi tutarı bir miktar daha düşük çıkacaktı. Bununla birlikte, 2019 yılından olan iade alacağının tamamı mahsup olarak kullanılmıştır. 2019 yılı gelir vergisi beyannamesine düzeltme verilmesi halinde nasıl bir uygulama söz konusu olabilir? 

2019 yılı beyannamesi düzeltilmesi halinde fazla ödenen vergi var ise; 2021 yılı beyannamesi verildikten sonra ödenecek vergi çıkması halinde Geksis sisteminden mahsup talep edilir.


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Related Posts