Close
Close

Sigortalı çalışanı olmayan firmalar SGK e-tebligat başvurusu yapmalı mıydı?

Sigortalı çalışanı olmayan dernekler SGK E-Tebligat Başvurusu yapmak zorunda mıdır?

İşveren sıfatı yok ve SGK iş ve işlemi yok ise sgk e-tebligat başvurusu yapmalarına gerek bulunmamaktadır.


Ev Hizmetlisi Çalıştıran İşveren (10 günden fazla ya da az olarak) SGK e-Tebligat Başvurusu yapması gerekir mi?

Elektronik tebligat adresi edinme ve bildirim yükümlülüğü 

MADDE 7 

(1) Elektronik tebligat adresi almak zorunda olan işverenler, Kurumca belirlenen sistem üzerinden, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde başvuru yapmakla yükümlüdür. 

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenler sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde, Kurumca belirlenen sistem üzerinden başvuru yapmakla yükümlüdür. 

(3) Elektronik tebligat adresi edinme zorunluluğu bulunmayan fakat isteğe bağlı olarak kendisine elektronik tebligat yapılmasını talep eden muhataplar da başvurularını Kurumca belirlenen sistem üzerinden yapmakla yükümlüdür. 

Ev Hizmetlisi Çalıştıran İşveren de bu tanımda işverendir.


SGK E-Tebligata müracaat e-devlet sistemi üzerinden nasıl yapılır?

E-devlet> Sgk e-tebligat> Yeni Başvuru aşamalarını takip etmeniz gerekmektedir; 

E-devlet- e tebligat Sgk başvuru ekranına giriş yapınız 

E-devlet SGK tebligat başvurusu ekranı sayfasına giriş yapınız

Uygulamaya girdikten sonra YENİ BAŞVURU tıklayınız 

Açılan ekranda BAŞVUR diyerek SGK e-tebligat giriş işleminizi tamamlamış olacaksınız. 


SGK e- tebligat başvurusu firma bazında mı olacak ya da her şube için ayrı ayrı mı oluşturulmalıdır? Örneğin 15 şubesi olan bir mağazanın 15 ayrı SGK şifresi bulunmaktadır?

Yönetmelikte “mevzuat gereği tebliği gereken tüm evraklar muhataplara ilişkin bu yönetmelikte belirlenen hükümler çerçevesinde elektronik ortamda tebliğ edilir.” denildi. Yönetmelikte, elektronik tebligata tabi “işveren” tanımı, “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte ve sonrasında 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar” olarak yapıldı. 

Şu hâlde tanımlanan işverenin e-devletinden başvuru yapılmalı ve merkez şube vd bu kapsamda e-tebligat başvurusu yapabilecektir. 

Ya da şubeler ayrı tebligat isteniyorsa İşverenler dışında kendilerine tebliğ yapılması gereken gerçek ve tüzel kişiler ise sisteme isteğe bağlı olarak dahil olabileceklerdir.


Yeni kurulmuş, herhangi bir çalışanı olmayan ve bu nedenle SGK işyeri sicil dosyası bulunmayan kurumlar için de SGK e-tebligat başvurusu zorunlu mudur?

SGK işyeri İşveren dışında olanların e tebligat başvuruları isteğe bırakılmıştır.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Related Posts